Dags för ett inlägg igen, det var ett tag sen sist men vi har haft lite annat att ta i tu med och fokusera på så hemsidan har inte varit någon prioritet.

Egentligen så ville Albin skriva detta inlägg men tyvärr så klarar han inte av det i nuläget.
Varför då undrar ni då säkert?

Jag ska ta det från början och försöka sammanfatta det lite kort…

Det började i höstas förra året, han var då 50% sjukpensionär och 50% sjukskriven och inte jobbat sen januari 2020 då han fick svamp i lungorna. Då fick han i stort sätt ett val av försäkringskassan att antingen börja jobba 25% eller ansöka om att bli sjukpensionär på heltid. Det sistnämnda är ju det sista Albin vill så han valde att börja jobba, han längtade ju även tillbaka till jobbet. 10h/veckan skulle han jobba då enl. försäkringskassan vilket blev 3h 20min tre dagar i veckan. Ett ganska stort steg tyckte vi men det var det enda alternativet. Arbetsträning var inte ett alternativ då han i stort sätt hade samma arbetsuppgifter.

Albin började jobba 4 oktober och kämpade på men orkade inget mer än jobba. När han kom hem så var det vila som gällde. Jag skötte allt annat. Efter jag fyllde år så tog Albin ledigt från jobbet resten av året för att försöka vila upp sig och hade förhoppningar på att få lite kraft till nya året.
Men då efter nyår så åkte jag först på Covid och sen Albin. Albin vart inte så dålig men blev väldigt trött efteråt. Han försökte komma tillbaka till jobbet och var på jobbet en vecka men blev bara tröttare och tröttare så han var tvungen att sjukskriva sig igen.

I samma veva som han brottades med denna extrema tröttheten så ringde försäkringskassan och berättade att han jobbat för mycket. Istället för 10h i veckan som han blivit tillsagd att jobba så skulle han bara ha behövt att jobba 5h i veckan. Första reaktionen var åh vad skönt nu kanske han kan klara av detta.
Men sen så sa de att de skulle starta två utredningar…
– En utredning för att se om han klarar av att jobba 10h eftersom han gjort det.
– En utredning för att se om han skulle bli återbetalningsskyldig.
Det spelade ingen roll att Albin sa att han inte klarat att jobba 10h/vecka. Han har ju inte orkat med någonting annat och så kan det ju inte vara meningen att man ska leva.

Detta har ju oroat honom så klart. Och efter kontakt med både läkare och kurator så konstaterades det att Albin lider av hjärntrötthet. Vilket är en biverkning på Covid-19. Plus att han är så fysiskt trött samtidigt så det måste ju vara som att gå in i väggen ungefär.
Sen efter ett par veckor så kom telefonsamtalet från försäkringskassan att de kommer lämna in för beslut om att han klarar av att jobba 10h/veckan. Och när Albin försöker fråga hur de kommit fram till det så får han bara svaret att det är det de kommit fram till och att han har god tid på sig att inkomma med sina synpunkter innan beslutet tas. Vi hade väl ett par veckor på oss ungefär och det skulle postas med brev.
Albin försöker skriva ihop ett brev, som jag tyckte blev väldigt bra och vi postade det. Men det kom tydligen aldrig fram. Så det slutade med att Albin fick mejla in det dagen innan. Men det fick man egentligen inte göra men de bekräftade via telefon att de hade fått in det iaf.

Ett par dagar senare så ringer de upp Albin igen och säger att de pausar beslutet de måste utreda lite mer. Brevet måste ha haft nån sorts påverkan tänkte vi. Ungefär en vecka senare ringer de upp igen och hör och häpna…de backade sitt beslut och gav Albin rätt att jobba 5h/veckan. Så skönt för honom att få lite upprättelse!

Men på grund av detta krångel med försäkringskassan så har Albin bara blivit sämre med hjärntröttheten och just nu har han väldigt svårt att fokusera på saker och ting. Just nu är han helt sjukskriven och det kommer förhoppningsvis bli förlängt om nu försäkringskassan godkänner det. Det vet man ju aldrig.
Kroppsligt är han helt utmattad.
Han har fått lite material om hjärntrötthet och lyssnar på nån ljudbok också om hjärntrötthet så jag hoppas vi kan få till en bra plan som kan hjälpa honom att komma tillbaka.
Så till alla våra vänner och nära och kära. Albin orkar inte så mycket just nu och kanske inte alltid orkar att prata eller följa med på saker. Men ni får gärna höra av er till honom men ta inte illa upp om han inte skulle orka svara.
Vi får ta en dag i taget och försöka fokusera på det som ger energi och ta bort det som tar energi.

Maria Westman

Snygg fru i lyxförpackning!
Föregående inlägg Sammanfattning Januari 2022
Nästa inlägg Framflyttat födelsedags firande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *